فرم نو: نمایشگاه یا پارک ملی (موزه) هوافضا از محدوده های مهم منطقه ۲۱ و یکی از ارزشمندترین فضاها برای توسعه گردشگری به حساب می آید ولی هنوز از این ظرفیت استفاده مناسبی نشده است.
خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛
فضاهای همگانی شهری همچون خیابان ها، میادین و پارک های شهری از دیر باز جذاب ترین بخش شهرها به شمار می روند و قابلیت جذب مردم توسط فضاهای عمومی و همگانی سبب شده تا از این فضاها به عنوان مهم ترین بخش برنامه ریزی شهری یاد شود، چونکه اینگونه فضاها عموماً آزادانه در دسترس مردم بوده و جاذب توریست هستند.
نمایشگاه یا پارک ملی (موزه) هوافضا یکی از لوکیشن های مهم منطقه ۲۱ است که در کیلومتر ۴ اتوبان تهران کرج، روبروی پارک ارم واقع شده و از نظر کمی و از نظر تنوع دستیافته های علمی و فضایی کشور، یکی از ارزشمندترین فضاهای مناسب برای توسعه گردشگری به حساب می آید اما در وضعیت موجود از ظرفیتهای آن در عرصه گردشگری و نقش آفرینی آن برای افزایش شناخت و آگاهی مردم نسبت به دستاورهای نظامی و دفاعی کشور بصورت مطلوب استفاده نمی گردد.
مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران در پژوهشی با عنوان «امکان سنجی همگانی سازی پارک ملی (موزه) هوافضا» به بررسی شرایط این موزه برای توسعه گردشگری و همینطور افزایش شناخت وآگاهی مردم نسبت به صنایع نظامی کشور پرداخته است.
بر اساس پژوهش های صورت گرفته، موزه های هوافضا در جهان با هدف تحقیق درباره تاریخ علم هوانوردی، پروازهای فضایی، علوم سیاره ای، علوم و فناوری مرتبط و بررسی روند رشد قدرت هوایی و نظامی یک کشور در ادوار تاریخ پا گرفته اند و بی شک بهترین مکان برای تماشای تاریخ پرفراز و نشیب هوایی یک کشور، همین موزه ها هستند.
«موزه یادبود کیهان نوردی» روسیه، «موزه ملی هوا و فضای اسمیتسونیان»، آمریکا، «موزه هوانوردی و فضایی» کانادا، «موزه ملی نیروی هوایی» آمریکا، «موزه جنگ امپریال» انگلستان، «موزه ملی هوا و فضا» فرانسه، «موزه رد بول هنگر» اتریش و «موزه رویال فالینگ دکتر سرویس» استرالیا تعدادی از نمونه های جهانی هستند.
«نمایشگاه هوایی تهران» نخستین و تنها مرکز دائمی نمایش های هوایی ایران و خاورمیانه است که فعالیت خودرا از شهریور سال ۱۳۶۵ بمنظور نمایش هواپیماها و آشنایی نوجوانان و جوانان با پرواز و هوافضا شروع کرد.
این مجموعه ۴۰ هکتار وسعت دارد و در بخش های متنوع خود از محوطه هواپیماها گرفته تا سالن موزه، تاریخ و سرگذشت هوانوردی ایران و جهان را عرضه می کند. شاید این تصور درست باشد که هواپیماها قدیمی هستند و دیگر به کار نمی آیند اما هر کدام از ۴۲ فروند هواپیمای موجود در نمایشگاه هوایی تهران تاریخچه طولانی و مفصل و جالبی دارند.
«موزه ملی هوانوردی ایران» به عنوان موزه نیروی هوایی ارتش در قلب تهران هم یکی از دیدنی ترین موزه های پایتخت است که در آن تاریخ نخستین بالن، نخستین هوایپما در ایران، سیر تحول لباس های فرم نیروی هوایی و همینطور آشنایی با سیر داستانی تشکیل یگان هوایی ایران از سال ۱۳۰۱ هجری در این موزه به معرض نمایش گذاشته شده است.
«باغ موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» هم با استفاده از نگاه آمیخته به هنر هنرمندان، تصاویری از مقاومت خرمشهر از لحظه اشغال، دفاع و آزادسازی را پیش روی بازدیدکنندگان قرار می دهد.
پژوهش های انجام شده در مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران نشان میدهد که در ارتباط با حوزه پیرامون پارک ملی هوافضا، با اهمیت ترین معیارها و هنجارهایی که در عرصه پیرامونی ممکنست بر عملکرد پارک اثرگذار باشند و متعاقباً گردشگران و بازدیدکنندگان را هم تحت تاثیر قرار دهند شامل امنیت، ایمنی، کارآمدی و تنوع خدمات می شود.
از آنجاییکه پروسه همگانی سازی پارک موزه هوا فضا مقوله ای چند عاملی بوده و از جانب دیگر بخش مهم حصول موفقیت در همگانی سازی انجام اقدامات بعد از عمومی سازی است و تحقق این مورد در مقیاس ملی میهنی بسیار اهمیت دارد، به همین جهت الزامات و ملاحظات پیشنهاد شده در این تحقیق در صورت اجرای صحیح در مرحله اول قبل از عمومی سازی، ضرورت دارد.
بر اساس پژوهش های انجام شده در مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران برای تحقق اهداف پروژه همگانی سازی پارک هوافضا ضرورت انجام پروژه هایی همچون طراحی فضای داخل مجموعه پارک ملی هوافضا، پروژه طراحی شهری خیابان شهر دانشگاه و حوزه تحت نفوذ آن بمنظور ایجاد محیط مناسب برای گردشگر، پایش و ارزیابی اقدامات و الزامات و پیشنهادهای عرضه شده و انجام شده پیش از همگانی سازی، پایش و ارزیابی وضعیت پارک در دوره های زمانی مختلف و ارتقا عملکرد آن باتوجه به رفع موانع و محدودیت ها پیشنهاد شد تا در صورت تحقق شرایط لازم، شاهد همگانی سازی پارک موزه هوافضا باشیم.






